Biografie Bruce van Mulier

Je neemt 16 lege conservenblikjes van Friese Vlag melk.

Je klopt en slaat tot ze precies de juiste toon hebben.

Dan heb je twee octaven.

Je speelt op je blikjes de muziek die je zo vaak hoort

bij de steelpan players in de straten van Curaçao.

Van grote namen zoals Edwin en Baba uit Trinidad.

En dat allemaal als je een jongetje van 7 jaar bent.

Dàn ben je een geboren muzikant.

Bruce van Mulier werd geboren op Curaçao. Daar groeide hij op onder de zon en speelde hij op straat. Op de hoek stonden vaak enkele jongens te spelen op steelpannen die ze hadden gemaakt van oude vaten. De tonen, het ritme, de dynamiek, Bruce absorbeerde alles en wist toen al: Ik ben een muzikant.

Hij werd de leerling van Edwin en Baba.

Hij verhuisde op zevenjarige leeftijd met zijn familie terug naar hun land van oorsprong Suriname. Als hij stil zat, trommelde hij op zijn benen, of de tafel, of op een pan of een trommel. Zijn vingers stonden nooit stil.

In Suriname ontdekte hij de basgitaar. Hij gluurde vaak door het raam van een lokaal waar jongens met een bandje repeteerden. De jongens vroegen hem binnen en hij mocht meespelen. Dat was het begin van zijn carrière als basgitarist.

Een aantal van die jongens zijn nog steeds zijn collega’s en vrienden.

Tijdens zijn studie sterrenkunde in Frans Guyana verbreedde Bruce (21 tot 24 jaar oud) zijn inspiratie. Hij speelde in bands en trad op.

Op 27-jarige leeftijd emigreerde Bruce naar Nederland. Hij werd dirigent van de muzikale cultuurvereniging Wi na wan in Nijmegen, studeerde wiskunde en natuurkunde aan de universiteit aldaar en richtte enkele bands op waar hij zowel percussie als basgitaar speelde. Hij opende een repetitieruimte waar vele bands hun repertoire hebben geoefend.

Op 32-jarige leeftijd besloot Bruce dat het tijd was om een keuze te  maken:

Hij werd full time muzikant. En dat is hij nu nog steeds.

Bruce is docent percussie aan muziekscholen in Nijmegen, Eindhoven en Valkenswaard. Hij geeft workshops en particuliere lessen.

Ook speelt hij in vele formaties. Van salsa tot latin jazz, van funk tot blues. Noem een nummer en hij speelt de baspartij.

Maar muziek spelen alleen is niet genoeg. Bruce wil muziek laagdrempelig maken, festivals en andere muzikale activiteiten organiseren. Zijn bedrijf Bruce World Music bestaat sinds 1996. Bruce World Music organiseert iedere 3e zondag van de maand Salsafit, een matinee in Eindhoven. Iedere laatste zondag van de maand is er Sunday Live met live bands en sessies. En in september is er het Bruce World Music Festival waar bands zichzelf kunnen promoten.

En alle activiteiten worden gecombineerd met een Caribische keuken waarvoor Bruce zelf kookt. Want wat er ook gebeurt bij Bruce World Music, alles heeft een Surinaams tintje.

En dat betekent: Tijd is van geen belang. Muziek, vriendschap en de plaats waar die twee elementen samenkomen, dàt is de plaats waar Bruce zich thuis voelt. 

Curriculum Vitae

1958: Participatie in de steelpan-band van Edwin en Baba (Trinidad) op zevenjarige leeftijd.

1972-1975: Percussionist, zanger, gitarist, bassist en componist in verschillende plaatselijke Surinaamse Latin-Caribische en Kaseco-bands in Frans Guyana.

tot 1980 (Sur.): Actieve participatie in de Surinaamse muziek- en kunstwereld, w.o. Cultureel Centrum Suriname (CCS); mede organiseren van muziek- en kunstactiviteiten.

vanaf 1980 (Ned.):           

·      Bandleider, percussionist en bassist van de Sociaal-culturele vereniging Wi Na Wan te Nijmegen.

·      Actief betrokken bij activiteiten gericht op integratie van allochtonen en autochtonen. M.n. leidinggevende functie in het multiculturele muziekgezelschap en bij muziekworkshops op diverse scholen.

·      Docent Nederlandse taal aan o.a. Chinese allochtonen.

1985 e.v.

-       Percussionist van de West-Afrikaanse percussiegroep Fatala, o.l.v. Bruno Camara.

-       Zanger, percussionist van de fusion-band Floor.

-       Latin percussionist, clinics op diverse scholen w.o. het conservatorium Rotterdam (eind 1980) en de Technische Universiteit Eindhoven (Medio 1990).           

-       Workshopleider Latin-jazz ensemble te Eindhoven (1998-1999)

-       Percussionist bij Patrick Meis (singer/songwriter te Eindhoven) (1999)

-       Percussionist (conga, bongo, timbale, etc.), bassist, zanger en contrabassist van de volgende Latin/Caribische bands:

·      Los Caminantes

·      Tzoko del Mundo

·      Alma do Brasil

·      Squala

·      Ttrio Tres Hombres

·      Brisa Latina

·      Cantamigo

·      Rincon

·      Les Deserteurs

·      Latin deLuxe

·      RonLimón

·      Ayakamata

·      Salsa Aqui

·      Gary Jameson Band

·      Bruce Brodnall Collective

·      Etc, etc

 

.    Leider percussieworkshops (Latin/Djembé) voor scholen, bedrijven en particulieren.

.    Docent wereldpercussie/Caribische Big Band, aan het Centrum voor de Kunsten te Eindhoven (CKE), afdeling muziek (vanaf 1997)

.    Docent wereldpercussie aan muziekschool de Lindenberg te Nijmegen.

.    Docent wereldpercussie aan het Centrum voor Muziek en Dans te Valkenswaard (vanaf 2002).

.    Zelfstandig ondernemer van Bruce World Music, een bedrijf in wereldpercussie, Latin-Afro en Caribische bands.

Oprichter en bandleider van:

.    Nice Effect

.   Salsa/merengueband Rincon (voorheen Palladium)

.   Jazzfusionformatie Bruce Brodnall Concept

Initiatiefnemer/bedenker van de maandelijkse activiteit Sunday Live, waarbij jazz- en latin jazz-formaties een podium krijgen. Doelstellingen van deze activiteit zijn o.a. het laagdrempelig maken van jazz voor een breed publiek en het bieden van een (try out) podium voor jazzmuzikanten.

Mede-initiatiefnemer van SalsaFit. Een maandelijks matinee met steeds een ander thema. Doelstelling van deze activiteit is o.a. een ontmoetingsplaats bieden voor alle salsero’s en salsascholen in de regio Eindhoven en daarbuiten.